Koupě bytu může od ledna pořádně zkomplikovat život

28. 3. 2014 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Koupě bytu může od ledna pořádně zkomplikovat život
O problémech s dluhy předchozích majitelů bytu se již všeobecně ví. Ve zkratce se jedná o to, že s koupí jednotky kupujete i případné dluhy, které na nemovitosti váznou. Foto:SXC, Text: pravnigramotnost.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Při koupi bytové jednotky ale i jednotky o charakteru nebytového prostoru se od nového roku můžete dočkat hned několika nemilých překvapení, které vám mohou pořádně zkomplikovat život. Mezi nejznámější problémy se řadí dluhy původního majitele, které kupující může nevědomky získat spolu s bytem a nový vlastník je pak povinen tyto závazky uhradit.

Další výraznou komplikací je neexistující výpis z rejstříku společenství vlastníků. Může se stát, že bez něj koupený byt nevložíte do katastru nemovitostí.

 

O problémech s dluhy předchozích majitelů se již všeobecně ví. Ve zkratce se jedná o to, že s koupí jednotky „kupujete“ i případné dluhy, které na nemovitosti váznou. Proto je důležité požádat prodávajícího nebo nejlépe rovnou správce nemovitosti o potvrzení, že původní vlastník nemá vůči správci domu žádné závazky – například nezaplacené příspěvky do fondu oprav nebo jiné obdobné platby.

Byt do katastru nemovitostí nezapíšeme ......

Přesně tohle se od katastrálního úřadu dozvěděl pan Michal Kříž poté, co si vyhlédl prostorný slunný byt v novostavbě a pracně vyřídil veškeré dokumenty spojené s hypotékou. Kupní smlouvu na byt podepsal po novém roce, tedy už podle nového občanského zákoníku a už si bohužel neohlídal, že se pravidla poněkud zkomplikovala.

„Pan Kříž si totiž od prodávajícího nenechal doložit výpis z rejstříku společenství vlastníků.“ Upozorňuje advokátka Mgr. Bohdana Hejduková ze specializovaného portálu pravnigramotnost.cz. „V jeho případě se totiž jednalo o dům s více jak pěti jednotkami, které jsou ve vlastnictví minimálně tří různých vlastníků. Laicky řečeno - v tomto případě musí vlastníci založit ´společenství vlastníků´ a postarat se o jeho zápis do příslušného rejstříku. Tato povinnost však v  případě nemovitosti vyhlédnuté panem Křížem nebyla naplněna.“

Přijde o byt i o hypotéku?

Aby si pan Kříž mohl byt koupit, zapsat do katastru nemovitostí a aby banka vyplatila příslušný finanční obnos hrazený z hypotéky, musí v tomto domě vlastníci jednotek založit tzv. společenství vlastníků. „Tento proces může být otázkou několika týdnů, ale i měsíců nebo dokonce let. Bohužel lze předpokládat, že banka tak dlouhou dobu čekat nemusí a pan Kříž o svůj vyhlédnutý byt pravděpodobně přijde.“ Komentuje obvyklé lhůty advokátka Hejduková.

„Připravit stanovy, notářský zápis a doručit dokumenty k příslušnému rejstříku a počkat na zápis, to vše lze zvládnout v relativně krátké době několika týdnů. Problém může nastat tehdy, pokud se byť jen jeden jediný vlastník začne vůči novým stanovám bránit námitkami.“ Varuje Hejduková a dodává, že vzhledem ke skutečnosti, kdy je nutné, aby stanovy podepsali všichni vlastníci jednotek, může tento jediný člověk blokovat prodej i všem ostatním vlastníkům, a to dokonce celé měsíce, v krajním případě i roky.

Rozhodne až soud

Pokud by chtěl jeden ze sousedů držet všechny ostatní vlastníky z nějakého důvodu tzv. „v šachu“ a neustále by podával další a další šikanózní námitky vůči novým stanovám, má každý z dotčených právo na podání žaloby a může se soudně domáhat náhrady škody po rušiteli. Od ledna 2014 už neexistuje jiná možnost, jak jinak tuto situaci vyřešit. Až do konce roku 2013 přitom šlo podobnou situaci obejít přijetím tzv. vzorových stanov vydaných nařízením vlády. Vzorové stanovy platily automaticky v případě, kdy se vlastníci ohledně stanov neshodli.

„Kupujícím tak lze jedině doporučit, aby výplatu kupní ceny vázali důsledně na zápis do katastru nemovitostí a aby si pro případ blokace zápisu vlastnického práva katastrem nemovitostí vymínili právo odstoupení od kupní smlouvy.“  Radí Hejduková.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články